top of page

"Camins de Legenda" by Ricard Novell

"Era Arròca des Nau Horats"

La Roca dels Nou Forats. Miei Aran. Terçon de Castièro. Duració aproximada 3h 30 min - Desnivell 550m

 

A la ribera del Riu Nere destaca una roca foradada per nou cavitats. Els protagonistes d'aquesta llegenda són el mateix diable i l'arcàngel Sant Miquel, patró de Viella. Cada un d'ells anava armat amb nou pedres i, a punt pel desafiament, es van situar en les dues vessants del riu nere, sobre sengles roques. El motiu de l'estranya competició que anava a enfrontar-presenta diferents versions, intentar aconseguir el domini de la vall o simplement per orgull. Com no podia ser d'una altra manera el sant patró va tenir millor punteria que el diable, que es trobava a la gran roca, a la qual des de llavors i gràcies als nou encerts de Sant Miquel se la coneix com Era Arròca des Nau Horats. Des d'aquest mateix lloc es pot albirar, al vessant contrària del riu, l'únic forat que va provocar el diable en una roca del Barranc d'Arribahèta.

 

La ruta ens portarà a recórrer dos antics camins tradicionals per accedir a les pastures d'alta muntanya del municipi. L'itinerari és circular i sortim des de l'església de Sant Miquèu de Vielha(1). Ascendim pel carrer Sarriulèra vorejant el riu nere fins a un encreuament (2), on prenem el sender de l'esquerra(GR 211-1) fins a un repetidor. Seguim uns metres per una pista per deixar-la de seguida (GR) i girem a la dreta per un sender poc definit al principi, que ens endinsa en forta pujada pel bosc de la Tuca. Continuem pel sender principal i en la mateixa direcció, deixant un altre camí a l'esquerra. El dur ascens ens porta a la Arroca des nau horats (3) i poc a poc deixem enrere els avellaners, per endinsar-nos de ple en el frondós bosc d'avets. Arribem a la pista forestal que seguim a la dreta fins a la cruïlla de la Tuca (4). Continuem de front, creuant el Barranc de Sant Estèue, per la pista forestal, de pujada en direcció al túnel de Vielha. Poc després de començar el descens creuem el Barranc dera Magdalena, i arribem a una zona de prats on veiem una cabana de construcció nova (5). Girem a la dreta pel Camin de Sarrahèra que descendeix entre avets i avellaners al Riu Nere(6). Seguim per la pista en descens fins el punt (2) fins a Vielha.

 

Si voleu coneixer la Val d'Aran el Ricard Novell de Ricard Natura Cultura us ofereix un servei complet de guia de Muntanya i Cultural. Tant si voleu disfrutar en Familia de la Val d'Aran, com si voleu descobrir els millors racons.

 

Contacte: Ricard Novell

email: info@ricardnaturacultura.com 

bottom of page